tompasmat.blogg.se

En av mina signaturrätter; grillad ryggbiff med räkspett och majskolv
Är du den typ av person som tycker det är viktigt med tallriksmodellen, kostcirkeln, kalorier, vitaminer, riboflaviner, mockasiner och allt vad det heter?
Då kan du sluta läsa nu.
För er andra så kommer en vägbeskrivning till Njutköping.
Denna rätt handlar bara om ren och skär hedonistisk njutning. Sånt som får Luther att gråta och påven att försöka pracka på dig ett avlatsbrev för skjortanåfemti.
 
Vi börjar med några ord om ryggbiffen. Den bör helst ha en adekvat mängd så kallad marmorering. Alltså insprängt fett i köttet. Detta ger god smak. "Men fett är ju farligt!", kanske någon vill invända. Förvisso kanske det inte är så hälsosamt att vräka i sig talg med gräddsås dagarna i ändå. Men den stora faran finns i att få i sig för lite fett. Då blir man tunn och till slut upphör man att existera. Tråkigt.
 
Vill du förstöra en ryggbiff, eller annat nötkött, då ska du lägga en kylskåpskall och fuktig köttbit i stekpannan eller grillen. Då kan du lika gärna värma upp en träplanka och salta och peppra. Bånn appätitt!
 
Ryggbiffen tas ur sin förpackning och torkas av med hushållspapper innan läggdags kvällen innan den ska ätas. Sen får den ligga öppet på ett galler i kylen så att ytan blir torr innan den tillagas. Syftet med detta är att få rikligt med maillardeffekt. Lägg en skärbräda med hushållspapper under gallret som det kan droppa köttsaft på. Du kan även salta ryggbiffen redan nu. Då får du en jämn sälta i hela biten när saltet smälter och sugs in i köttet. Min erfarenhet säger även att detta gör köttet mörare. Du bör dock inte salta mer än 20-24 timmar innan den ska tillagas. Valet av salt är en smaksak. På en skiva ryggbiff saltar jag bara på ena sidan och låter den ligga uppåt på gallret. 
 
Ryggbiffen bör få vistas i rumstemperatur i 3-4 timmar innan tillagning.
 
Sen var det ju detdäringa med räkspett. Och då är det inte vanliga svenne banan ishavsräkor (Pandalus borealis) vi snackar om. Istället ska det vara råa räkor av större och sexigare arter. Lyckas du lägga vantarna på Argentinska rödräkor kan du skatta din lyckliga stjärna - då har du nämligen fått tag i skaldjurens Rolls Royce. Annars funkar kungsräkor eller tigerräkor/Vannameiräkor. Men det är viktigt att de är råa. Är de redan kokta blir de sega efter ett besök på grillgallret. Börja med att salta de upptinade räkorna på båda sidorna.
 
Räkorna ska sedan få ligga i en marinad i kylen, gärna över natten men tre-fyra timmar duger om det kör ihop sig.
Marinaden är väldigt enkel och består av olivolja, hackad vitlök och hackad röd chili. Dosera efter tycke och smak.
 
Majskolven behöver man inte säga så mycket om. Det är bara att ta ur de förkokta majskolvarna ur förpackningen och grilla dom jävlarna. Tänk bara på att de behöver mer tid på grillen än både ryggbiffen och räkorna. Om man vill kan man marinera majskölva' med nåt gott. Annars är det ju trevligt med bara smør och salt på dom. 
 
Träpinnarna till räkspetten bör ligga i blöt i minst en halvtimme så att dom int' brinn opp. 4-5 räkor per spett är lagom.
 
Allt ska grillas på direkt värme på het grill, så snåla inte med kol/briketter.
Glöm inte rikligt med peppar på ryggbiffen innan du he den på grillen. Du kan gott klapp' in pepparn så det inte lossnar för mytje under hanteringen. Svartpeppar är utmärkt, men jag tyckne bli ännu godare med en pepparblandning bestående av svart, vit, grön, rosé och kryddpeppar.
 
 
Räkspetten behöver c:a 2,5 till 3 minuter per sida. Då det gäller ryggbiffen beror allt såklart på hur tjocka skivorna är och vilken stekgrad man eftersträvar. Det där får man ju feeling för efter lite trial and error. Själv eftersträvar jag medium rare och brukar bli nöjd om jag kör 1,5-2,5 minut per sida, beroende på tjocklek.
Sen är det av yttersta vikt att köttet får vila (gärna under folie tillsammans med räkspetten) 7-10 minuter efter att den tagits från grillen innan man skär i det. Detta är för att köttsaft'n ska få sätta sig och det ger en saftig bit. Skär man för tidigt i den rinner en massa götta ut och den blir torr.
 
Potätern behöv du int ävles vä. Det räcker med lite god råkost och nån sås, Bärnåjs är ju en klassiker, eller varför inte coleslaw? Gött, nanting!
 
Som dryck föreslår jag ett Ripasso. Är du på storfräsarhumöret kan du alltid drämma till med ett Amarone. Nåt lite mustigare öl är nog inte heller fel.
 
Vill du tillaga detta inne på spisen går det också bra. Då ska köttet stekas i en riktigt het panna ungefär lika länge som du skulle grilla. Som stekfett rekommenderar jag talg eftersom det pallar väldigt höga temperaturer utan att brännas och osa. Räkorna steks på en annan panna i olivolja på medelhög värme, 2,5-3 minuter per sida. Majskolvarna kan få vistas i ugnen på 150 grader från det att du slår på spisplattorna tills dess att köttet vilat klart efter stekningen.
 
Sådär, mat för dig som anser att du förtjänar lite njutning då och då!