Nu blir det en sjutusan till god och enkel grillrätt. På med hjälmen och spänn fast er. Nu kör vi!
1. Skär en klump fläskkarré i kuber på c:a 2,5cm som du sedan lägger i en skål eller bunke. Dessa ska senare träs på grillspett. Varför just karré? Varför inte sidfläsk eller fläskfilé? För att sidfläsk har för mycket fett och fläskfilé har för lite fett. Karré har rätt fett/kött ratio.
2. Blanda ihop marinaden i en annan bunke. Till 1kg kött tar du följande:
2dl olivolja
Saften från 2st citroner
2 msk torkad oregano
1 msk salt
Grovmalen svartpeppar efter behag
3. Ös marinaden över karrékuberna och gegga runt så att de blir jämnt marinerade. Planera så att det marinerade köttet får stå i rumstemperatur i 2-4 timmar innan du börjar grilla.
Innan det är dags att tända grillen så lägger du grillspetten i blöt minst 30 minuter så att de inte ska börja brinna.
4. Till Souvlakin skaneva Tzatziki. Du behöver 1st gurka per 500 gram grekisk yoghurt.
- Riv gurkan och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en sil. Annars får du en väldigt vattnig Tzatziki och inte den krämiga Tzatziki som vi eftersträvar. Blanda den rivna gurkan med grekisk yoghurt.
- Bjud Tzatzikin på en gnutta salt, en pjött olivolja och en pjött pressad citron och rör runt.
- Nu är det dags att tillsätta vitlök. Riven eller pressad är en smaksak. Min rekommendation är att tillsätta vitlöken en klyfta i taget och smaka av. Vitlök är ju gött nanting, men till denna anrättning är det bra om det inte blir för mycket. Blir det för mycket så dränks alla andra goda smaker. Tzatzikin förvaras försluten i kylen tills det är dags att äta.
5. Tillbehör.
Dessa grillspett passar bra att äta i tortillabröd med Tzatziki, Fetaost, hackad röd lök och tomat.
En god sallad breddavä består av tomat, gurka, röd lök, fetaost och kalamataoliver. Tillsätt gärna en skvätt olivolja och en skvätt pressad citron.
6. När det snart är dags att lägga Souvlakin på grillen ska karrékuberna träs på grillspetten. Jag rekommenderar 3-4 bitar per spett.
7. Grilla på medelhög värme, så att det tar c:a 20 minuter för Souvlakin att bli klar. Min erfarenhet säger att köttet blir mörare då jämfört med en väldigt het grill. Du får alltså dosera kol eller briketter med omdöme.
8. Vira tortillabröd runt grillspettet och dra loss köttbitarna från pinnen. Men var försiktig. Ibland kan köttbitarna sitta rätt hårt och du vill inte slå ut vinglaset du fick i present av faster Ingrid så att vinglase' gå sönt och olivskålen fylls av rödvin och krossat glas.
9. Tillsätt tillbehör, vik ihop paketet och vräk i dä go'mat'n!
Att dricka till detta kalas rekommenderar jag antingen ljus lager eller ett fruktigt rödvin. Som alkoholfritt alternativ kan jag föreställa mig att nån slags citrondryck kan vara gott.
Smaklig spis!