tompasmat.blogg.se

Några kaleidoskopiska nedslag beträffande kostlära
Många förståsigpåare, viktigpettrar, Prussiluskor och Messerschmittar tror sig veta vad som utgör sunda kostvanor.
 
Dom har fel.
 
Då tänker du;"Jaha, om dom har fel, med sin tallriksmodell och LCHF och KFML och HTML och allt vane het', vad är då rätt?"
 
Så, nu ska jag bringa klarhet i kostteoriträsket. Du, käre läsare, kommer snart att upptäcka att det hela är så enkelt att det passerar banalitetens gräns.
 
Vi börjar från början.
 
Människokroppen är i många avseenden en fantastisk skapelse( tack Charles Darwin). I våra hjärnor finns en liten cylinderformad del mellan medulla oblangata och hypofys'n som kallas göttcentrat. Våra smaklökar skickar signaler till göttcentrat. Om göttcentrats reaktion fyller oss med känslor av välbehag betyder det att det vi ätit eller druckit är bra för oss, och är därmed något vi borde trycka i oss mer av. Och vice versa. Om göttcentrat säger "fan så nåkt!" så ska det vi ätit eller druckit betraktas som rena rama dödsgiftet.
 
 Vad som utgör nyttig eller onyttig kost är alltså ytterst individuellt. Och det är busenkelt att hålla koll på vilka gällelser som gäller. Här kommer en liten lathund som är väldigt enkel att komma ihåg;
 
Gott=Bra.
Äckligt=Dåligt.
 
Frågor på det?
 
 
Den klassiska Napoleonbakelsen. Ett exempel på något som är nyttigt för undertecknad.